sinapsis

microRAVALS

Daniela O. 35

Projecte impulsat des de l’Arts Santa Mónica per generar relacions de proximitat entre els treballs dels artistes del cicle “Trets enmig del concert” i el context social del centre d’art, el barri del Raval de Barcelona. “microRavals” es desenvolupa entre el 2015 i el 2016, des d’una coorganització conjunta entre Sinapsis, Jordi Ribas i Cèlia del Diego.

microRavalsparteix de processos de treball cultural i artístic, que es desenvolupen conjuntament amb altres entitats, institucions, col·lectivitats o comunitats arrelades al Raval. S’impulsen processos de treball col·lectiu (o es mira de col·laborar amb processos que ja estan en actiu al barri), posant en diàleg cada projecte amb una exposició del cicle “Trets enmig del concert“. D’aquesta manera, es planteja una relació entre la realitat quotidiana dels participants, el treball artístic exposat, i la idea d’implicació i construcció del bé comú.

La reflexió proposada al voltant de la noció d’implicació i la seva representació es planteja a dos nivells. El primer nivell de reflexió es fa des de la producció de cultura i l’àmbit de la política cultural: Com es porta a la pràctica l’encaix entre una lògica cultural de gran equipament i les micro-polítiques amb les quals s’interacciona? Micro-polítiques que són, en general, pràctiques culturals i artístiques liderades per agents i projectes de dimensions i recursos limitats. El segon nivell de reflexió parteix de la interacció entre els projectes artístics exposats i els processos de treball amb els quals entren en diàleg, actuant d’altaveu de la riquesa de la producció cultural del Raval. Aquesta és una relació on el poder de representació dels projectes artístics es confronta amb processos de treball de forta implicació en el territori.

En aquest sentit, el projecte de mediació és un assaig sobre les formes possibles d’implicació entre un equipament artístic i altres projectes actius en el seu context social. L’objectiu és desenvolupar un treball en comú des d’una perspectiva de sostenibilitat i ecologia cultural, a mig camí entre la voluntat d’esdevenir un recurs i la possibilitat d’actuar com a un catalitzador per a la reflexió i l’acció situada, inscrita en cada col·laboració específica.

En la pràctica, aquests processos de treball col·laboratiu adopten formats diferents en funció dels projectes a desenvolupar i es recullen en diferents suports (vídeos, àudios, arxius on-line, etc.). Tot el material generat es reuneix al bloc de microRavals”.