sinapsis

PEDAGOGIES DE FRICCIÓ

imatge destacada pedagogies de fricció

Programa de mediació pedagògica del cicle “Lesson 0” de l’Espai 13 de la Fundació Miró de Barcelona, pensat per reflexionar sobre l’estat de l’educació artística. “Pedagogies de Fricció” es va desenvolupar durant el curs 2014-2015, coorganitzat per Sinapsis juntament amb Aida Sánchez de Serdio i Rachel Fendler, amb la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona.

L’objectiu del programa de mediació és construir relacions de manera negociada amb i entre col·lectius diversos a partir de les propostes artístiques del cicle. Aquestes col·laboracions pretenen activar interpel·lacions mútues entre els participants (docents, artistes, estudiants, comissaris, educadors de museus, joves, entitats culturals i socials, etc.) al voltant de les respectives posicions pel que fa a educació i pràctiques artístiques.

A partir de debats i de la generació conjunta de propostes d’intervenció es proposa una reflexió compartida que els diversos agents participants puguin apropiar-se per tal de repensar els seus propis marcs d’acció. Ha de ser una reflexió oberta als debats i friccions que sorgeixen quan el debat s’estableix entre esferes que no acostumen a interrogar-se entre sí.

El programa pren cos a través de seminaris, tallers participatius i formatius, taules rodones, visites guiades, xerrades i un mapat de diagnosi amb els agents del camp de la formació d’artistes. Tot el procés de treball es recull en els vídeos i blocs del programa de mediació i de les seves activitats i projectes, així com en la publicació dedicada al cicle expositiu “Lesson 0”, comissariat pel col·lectiu Azotea (Ane Agirre i Juan Canela).