sinapsis

POLIÈDRICA

Imatge destacada pàgina polièdrica

Polièdrica és un projecte que neix l’any 2012 en el marc del LABMediació del CA Tarragona. Especialitzat en mediació, el CA Tarragona va veure interrompuda la seva activitat el 2013, però es va decidir donar continuïtat a Polièdrica atenent al seu valor públic. Des d’aleshores, Sinapsis coordina el procés per convertir Polièdrica en un projecte en xarxa basat en una estructura associativa que permeti diferents formes d’implicació, col·laboració i gestió.

El projecte pren la forma d’una plataforma on-line centrada en la producció i difusió pedagògica d’articles i notícies sobre projectes artístics i culturals, programacions, activitats i publicacions que comparteixen les següents característiques: desenvolupar-se a una escala local, de proximitat, i treballar aplicant metodologies col·laboratives.

Es tracta de contribuir a la difusió d’unes maneres de fer cultura i unes pràctiques artístiques que, des de la mediació i la pedagogia crítica, potenciïn la interrelació amb la societat, n’afavoreixin el treball en comú, i facilitin un paper actiu de la ciutadania en la producció cultural i artística.

El seu plantejament transversal fa visible com les pràctiques artístiques i culturals de mediació i de treball col·laboratiu estan vinculades a diferents disciplines. Es centra, doncs, en pràctiques que afavoreixin la participació, la co-creació, la gestió comunitària i la potenciació del treball en xarxa entre el camp artístic i altres àmbits.

Des d’aquesta transversalitat, dóna a conèixer propostes relacionades amb les arts visuals, les arts escèniques, el circ o les arts del moviment, la comunicació audiovisual, el cinema i el documental, la música, l’arquitectura, la gestió cultural, etc. També ens acosta a aquelles propostes basades en interaccions entre l’àmbit de la producció artística i cultural amb altres contextos com l’educatiu, el sociocultural, l’urbanístic, l’empresarial, el tecnològic o el científic, el sanitari, etc.

Centra la seva atenció, principalment, en els projectes i activitats realitzades a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana, tot i que també proposa un marc de contextualització més ampli, que inclou propostes de la resta de Catalunya o l’Estat Espanyol i, de manera puntual, altres països.

El procés de treball inclou dos tallers previs per a la preparació de continguts (el primer amb els col·laboradors que formen l’equip motor del projecte i, el segon, en el marc de col·laboració amb la Facultat de Belles Arts de la UB). Aquest equip motor està format per: Transductores, Aída Sánchez de Serdio, A Bao A Qu, Carlos Canales, Comusitària, Constanza Brncic, Experimentem amb l’Art, Forn de Teatre Pa’tothom, Jordi Pascual, Judit Vidiella, Maria Ferrer, Marta Serra, Mikel Morlas, Montserrat Iranzo i Oriol Fontdevila.

A més de l’espai wiki on es publiquen els continguts, Polièdrica es desenvolupa a través d’un bloc que funciona com a canal d’informació i butlletins bimensuals.