sinapsis

Pràctica artística_ Apadrina el teu equipament 2017_Interfícies

[:ca]

Durant el curs 2016-2017 l’Arts Santa Mónica de Barcelona ha col·laborat a través d’Interfícies, el seu projecte de mediació, en la quarta edició d’Apadrina el teu Equipament, un programa d’activitats educatives per potenciar la interrelació entre els centres educatius i els grans equipaments culturals del Raval.

Coordinat per la Fundació Tot Raval i emmarcat en el Pla d’Educació del Districte de Ciutat Vella, el programa “Apadrina el teu equipament” ha generat, des de 2013, una quarantena d’apadrinaments entre onze centres educatius del Raval i els equipaments culturals més importants del barri. En aquest projecte Interfícies ha contribuït amb l’apadrinament de l’Arts Santa Mónica per part de l’INS Miquel Tarradell.

El procés s’ha centrat en treballar directament amb grups-classe de 80 estudiants del tres primers de Cicles Formatius de Grau Superior d’Integració Social de l’Institut Miquel Taradell. L’apadrinament ha consistit en apropar, tant els centres educatius com les persones en situació de risc social dels serveis i recursos de la xarxa de serveis socials, als grans equipaments culturals que s’ubiquen al Raval.

El marc de treball ha sigut l’aprenentatge- servei, mitjançant el qual els grups d’estudiants en equips de 3 ó 4 persones han pensat com aplicar el seu coneixement i treball de dinàmiques a diverses entitats socials del territori que treballen amb persones amb diversitat funcional, integració laboral o joves. Per tal d’aconseguir-ho, l’alumnat planifica, dissenya i implementa dues activitats de dinamització dirigides a un grup d’usuaris/es (persones adultes amb diversitat funcional, joves i adults en risc d’exclusió social), que es realitzen a l’Arts Santa Mònica. S’ha desenvolupat un total de 13 tallers amb diverses entitats i, principalment, en relació a la exposició “Caminar sobre el gel” organitzada per l’Arts Santa Mónica.

El procés de treball ha estat desenvolupat en les següents fases:
– Co-disseny conjunt amb l’institut i primera visita al centre d’art amb alguns dels estudiants.
– Visita a la mostra “Caminar sobre el gel”.
– Visita als centres comunitaris del Raval on es desenvolupen les activitats.
– Tutorització del treball de tallers, dinamització en els diversos grups i acompanyament dels tallers.
– Jornada de cloenda final.
– Avaluació amb la persona referent del Cicle Formatiu.

Vídeo resum del projecte i d’un dels tallers desenvolupats:

Entrades relacionades