sinapsis

Pràctica artística_Espai Apropiat, Apropia’t de l’Espai_Educació viva i ciutat educadora_Interfícies

[:ca]

“Espai Apropia’t, Apropia’t de l’Espai” és una altra dels projectes endegats dins del curs “Educació viva i ciutat educadora” d’Interfícies, el programa de mediació de l’Arts Santa Mònica de Barcelona. El curs treballa en tres projectes educatius dins d’una pràctica de treball en xarxa a traves de grups o equips interdisciplinaris. Aquestes accions o projectes entre espai públic, educació viva, intervenció urbanística i arts visuals i pedagogia, han estat acompanyats i produïts des del curs, com una forma d’investigació-acció i aprenentatge-servei.

Aquest projecte d’innovació educativa treballa la re-apropiació dels espais, que no són concebuts com a zones neutres, sinó com llocs de conflicte: espais de trobada, de diàleg i de negociació entre els usuaris i usuàries. El que es vol és repensar la funcionalitat de l’espai escolar, a partir de potenciar l’agenciació de la comunitat educativa.

El projecte parteix d’una situació força comú en els centres educatius, d’altra banda extrapolable a d’altres espais públics i comunitaris: detecció de conflictes en espais de convivència (pati, passadissos i zones d’espera/wifi). A fi d’evidenciar-ho, l’alumnat dels centres han repensat aquestes zones i les han dotat de nous usos, prenent com a estructura de base una construcció amb palès reciclats, tunejada a posteriori per tal de convertir-la en un espai apropiat en funció dels desitjos i necessitats del grup d’alumnes que s’apropiarà d’aquest espai.

Finalment, aquesta estructura serà ubicada al centre educatiu, a fi que els infants i joves puguin interactuar amb ella, tot potenciant una nova manera de relacionar-se als uns amb als altres.

Aquest projecte es va posar en marxa a dos centres educatius de la ciutat de Barcelona (Escola Collaso i Gil i Institut Consell de Cent). Finalment, el projecte s’exposa també en la Mostra Modulacions d’/UNZIP Arts Visuals al Prat.

Les intervencions desenvolupades des de febrer de 2017 es poden seguir a la web del projecte: https://espaiapropiat.wordpress.com/

espai apropiat 5 espai apropiat 4 espai apropiat 3[:]

Entrades relacionades