sinapsis

Pràctica artística_Itaka_Interfícies

ITAKA-Les persianes del meu barri-és un projecte d’inserció per a joves amb dificultats d’accés al mercat laboral a través de la implicació territorial. Creant un nínxol de treball nou, aquests joves, contractats a temps parcial, realitzen tasques de neteja, manteniment i repintat de persianes de comerços, entitats i particulars del barri.

Aquest projecte, impulsat per quatre entitats del Raval, el TEB, Impulsem, Joan Salvador Gavina i AEI Raval, incorpora des de fa poc, també, intervencions artístiques en el seu procés de desenvolupament, amb la idea de proposar, a partir de la col·laboració d’un ampli grup d’agents vinculats al territori, estratègies per a la dignificació estètica de determinades zones del barri.

En una primera fase, a finals de l’any 2016, es van intervenir 25 persianes de la zona de la plaça Salvador Seguí i carrer d’en Robador. En la segona fase (2017), s’intervenen tant persianes com parets mitgeres de l’àrea de Raval Sud, concretament entre els carrers Guàrdia, Arc del Teatre, Lancaster i entorns de l’Arts Santa Mònica.

Interfícies s’implica en el desenvolupament de la segona i la tercera fase del projecte, que ha pres com a fil conductor la recuperació de la memòria del barri. Durant quatre mesos, s’han estat realitzant diferents dinàmiques amb entitats del barri per a investigar sobre la seva memòria contemporània. A partir d’entrevistes a comerciants, trobades/tallers amb veïns i veïnes i recerca en arxius particulars i a la Mediateca del TEB, s’han destriat diferents temàtiques les quals, vinculades a la circulació de la memòria oral, han anat configurant les intervencions dels i les artistes: la gentrificació, les lluites socials al barri, els espais que han contribuït a construir comunitat i la interculturalitat.

A partir d’aquestes temàtiques, en l’última fase s’ha intervingut a 24 persianes de Raval Nord, amb la col·laboració de 4 artistes seleccionats en una convocatòria pública: Kapi, Cristian Blanxer, Fernando León i Maga.

Durant la Festa Major del Raval, el cap de setmana del 15 i 16 de juliol, es presenten els resultats de les intervencions, així com el procés de treball, que es va poder veure a l’Ateneu del Raval fins a finals de juliol.

Entrades relacionades