sinapsis

Pràctica artística_POST-sITe urbà_Educació viva i ciutat educadora_Interfícies

[:ca]

“Post-sITe urbà” és una de les accions i/o projectes endegats dins del curs “Educació viva i ciutat educadora” d’Interfícies, el programa de mediació de l’Arts Santa Mònica de Barcelona. El curs treballa en tres projectes educatius dins d’una pràctica de treball en xarxa a traves de grups o equips interdisciplinaris. Aquestes accions o projectes entre espai públic, educació viva, intervenció urbanística i arts visuals i pedagogia, han estat acompanyats i produïts des del curs, com una forma d’investigació-acció i aprenentatge-servei.

Una de les iniciatives activades pel curs “Educació viva i ciutat educadora” és l’equip de treball interdisciplinari “POST-sITe urbà, format per mestres, urbanistes, gestores i dissenyadores, que ha generat una estructura efímera en forma de cub per a la intervenció en l’espai públic com a detonant de processos i relacions a partir de la col·laboració amb la AMPA de l’escola Illa Forc Pienc de Barcelona.

info5_caligrafiaurbana_post-site1

 

Mitjançant aquest dispositiu efímer d’intervenció urbanística i d’activacions comunitàries entre els mesos de març i maig de 2017 es plantegen diversos tallers d’arts visuals, arts escèniques i disseny a la Plaça Fort Pienc, a l’Espai Jove Boca Nord i al centre d’art Santa Mònica de Barcelona. Maria Pia Fontana, Núria Valls, Miguel Mayorga, Rosanna Frasquet, Ana Manaia i Sara Palomares formem part d’aquest equip que, a través de propostes, gestionen transversalment els diferents coneixements (com ara mestres, arquitectes, urbanistes i gestores culturals) per dur a terme accions creatives.

web: https://postsiteurba.wordpress.com

Primera intervenció: UrbanART-Cal·ligrafies urbanes

11 de març. Carrer Ribes, Plaça Fort Pienc (CEIP Fort Pienc / Escola Sagrat Cor / CEIP Pere Vila) .

Activitat organitzada des de la Comissió Escola i Barri de l’AFA Fort Pienc que va consistir en dos tipus d’intervenció artística al carrer, elaborades mitjançant diferents escriptures realitzades amb lletres (signatures dels nens i nenes) i/o amb signes gràfics elaborats partir de la flor del lloseta, la llamborda tan típica de l’espai públic de la ciutat de Barcelona. L’objectiu principal de l’activitat és plantejar una reflexió sobre la importància del disseny urbà, de l’espai públic i de la seva qualitat ambiental, i que sobretot els nens i nenes tinguin la possibilitat d’intervenir al carrer a través de pràctiques artístiques i urbanes.

Segona intervenció: OcupART. POST-sITe Geometria i Moviment

18 de març. Rambla del Carmel (Espai Jove Boca Nord)

Activitat desenvolupada en col·laboració amb el Centre Boca Nord a la Rambla del Carmel de Barcelona. S’hi desenvolupa el taller d’arts plàstiques ExtendART (facilitat per Arkizooom), una intervenció plàstica de la graffitera i il·lustradora Nuria Toll i un taller de moviment contemporani a càrrec de Júlia Aragonès.

+ info a la web del Boca Nord

Tercera intervenció: Cal·ligrafies Urbanes

22 de març, davant de l’Estació Nord.

Intervenció artística-urbana organitzada per la comissió Escola i Barri de l’AMPA de l’Escola Fort Pienc . El “Post-SITe” simula un espai d’entrada “simbòlic” a l’escola, un llindar que alberga activitats diferents, i posa en correspondència els parcs i/o espais públics que estan a prop de l’escola. En el cas de Fort Pienc, el llindar s’ubica en correspondència amb l’espai triangular davant de l’Estació del Nord, en l’Eix del Carrer Ribes-Ali Bei-Sicília.

posit 2

Quarta Intervenció ColonizART POST-sITe amb turisme de masses

Maig de 2017. Rambla de Santa Mònica, Barcelona (Centre d’Arts Santa Mònica). En col·laboració amb entitats del territori.

Aquest “POST-sITe” és un espai de reflexió i crítica sobre el turisme massiu a la ciutat. L’artefacte “POST-sITe” es situa a la Rambla de Santa Mònica, convertint-se en un focus d’atenció tant per a turistes com per a vianants. En el seu interior es munta una petita exposició de butxaca on es descontextualitza l’estàtua de Colom mitjançant fotografies on apareix Colom en llocs inversemblants de Barcelona. D’altra banda, hi ha un petit forat en un dels paraments verticals, com un ull d’una porta, on qui vulgui pot mirar-hi a través i on es pot veure l’estàtua de Colom real. Aquesta interacció es desenvolupa, també, amb col·laboració amb entitats del territori com l’Escola Oficial d’Idiomes de Drassanes o Associació de Mestres Rosa Sensat entre d’altres.

post-site2[:]

Entrades relacionades