sinapsis

Projecte_Fase 2_Plaers i subversions itinerants_Taller de Ficció_Interfícies

Segona fase del projecte col·laboratiu entre Interfícies, el programa de mediació de l’Arts Santa Mònica, i el col·lectiu Taller de Ficció que es planteja en diàleg amb l’exposició “Nunes: Més enllà del temps” organitzada pel Centre d’Arts.

Partint de la pel·lícula Noche de vino tinto (1966) del cineasta i escriptor portugués Jose María Nunes, que va retratar Barcelona en molts dels seus films, en aquesta fase s’inicia una investigació col·laborativa sobre apropiacions efímeres de l’espai públic al barri del Raval. La proposta recerca la idea de recorregut a partir de la deriva dels protagonistes de la pel·lícula per les bodegues del barri del Raval, vinculant-la a algunes itineràncies populars que, en els darrers anys, han travessat els mateixos carrers, reivindicant la seva pràctica com un exercici de plaer i de llibertat.

D’aquí sorgeix un programa de ràdio en col·laboració amb “Asamblea de Majaras”, el magazine dominical de Ràdio Contrabanda, i una trobada wikipedista a la Biblioteca de Sant Pau dins del programa “Raval, dones i diversitat de gènere” del Festival Raval(S) de Fundació Tot Raval.

La col·laboració amb Ràdio Contrabanda s’inclou al programa “Cercaviles i recorreguts crítics de les Festes Alter-Natives del Raval” del magazine “Asamblea de Majaras”, emès el dia 16/10/2016. Les veus i els paisatges sonors de la pel·lícula Noche de vino tinto obren l’emissió radiofònica per després anar intercalant-ne d’altres: Credo, del film Margarita y el Lobo (Cecilia Bartolomé, 1969); alguns fragments musicals de les Festes Alter-Natives del Raval, a més de la deriva trap pel carrer Joaquim Costa, Pai (Bad Gyal, 2015). Amb la intervenció de: Manel Aisa, Iñaki García, Paco Roldán i Llum Ventura.

Posteriorment, arran de la “Trobada viquipedista” realitzada el novembre de 2016 en el Festival Raval(s), es van publicar a la Wikimedia els mapes gràfics dels espais i recorreguts que ha explorat el projecte a partir de metodologies diverses: el visionat del film, una deriva nocturna pel Raval i la posterior documentació audiovisual d’alguns dels llocs transitats, una conversa amb Paco García, de l’Ateneu del Xino, i el buidatge de dades d’algunes entrades del bloc Se va a armar la Gorda, vinculat a la lluita feminista autònoma.

En aquestes dues sessions, es relata el barri i la seva història de la mà d’algunes de les iniciatives feministes i llibertàries que avui el reclamen per a tots i totes, recorrent-lo en ruta, en manifestació, en comparsa…

A continuació, s’adjunten els vídeos dels quatre mapes gràfics dels espais i recorreguts explorats: 01 (Molts més que bars – Raval), 02 (Molts més que bars – Comunitats), 03 (Molt més que bars – Transformació), 04 (Molt més que bars – Sostenibilitat).

Molt més que bars 01 – Taller taller de ficció. Interfícies from SINAPSIS on Vimeo.

Molt més que bars 02 – Comunitats Taller taller de ficció. Interfícies from SINAPSIS on Vimeo.

Molt més que bars 04 – Sostenibilitat. Taller taller de ficció. Interfícies from SINAPSIS on Vimeo.

Entrades relacionades