sinapsis

Projecte_Fase 1_Molt més que bars_Taller de Ficció_Interfícies

Primera fase del projecte col·laboratiu entre Interfícies, el programa de mediació de l’Arts Santa Mònica, i el col·lectiu Taller de Ficció que es planteja en diàleg amb l’exposició “Nunes: Més enllà del temps”, organitzada pel Centre d’Arts.

Prenent com a punt de partida la pel·lícula “Noche de vino tinto” (1966) del cineasta i escriptor portugués José María Nunes, que va retratar Barcelona en molts del seus films, aquesta  primera fase del projecte “Molt més que bars. Itineraris de plaer i subversió a partir de la pel.lícula Noche de vino tinto” inicia un procés de recerca i la reflexió en relació a tota una sèrie de bodegues i bars de la Barcelona més canalla que van desaparèixer als anys 1990.

A partir de la pregunta inicial, “Què ha quedat després d’aquelles noches de vino tinto?”, s’inicia una investigació sobre espais del barri que encara mantenien forts vincles comunitaris i, fins i tot, havien creat models de sostenibilitat més enllà dels diners fàcils que ofereix el turisme.

Dos d’aquests espais estan relacionats amb la pràctica musical (Robadors 23 i la Societat Coral Els Amics) i, el tercer, amb l’esport com a eix de dinamització social: (el bar seu del Atlanta Club de Fútbol). L’últim estudi de cas és el d’un espai que aportava la perspectiva de gènere: La Sal (actualment Guixot), conegut com el primer bar feminista de l’estat des de la seva fundació a finals de la dècada dels 1970. Finalment, s’hi suma el Koitton Club, situat fora del Raval, al barri de Sants, però també molt vinculat a la música en viu i al cooperativisme.

Els materials resultants d’aquesta investigació es comparteixen en una taula rodona, que va tenir lloc el 19 de juliol del 2016 al Koitton Club amb el títol “Molt més que bars”. Hi participen com a convidats diverses persones relacionades amb bars, contracultura i proximitat, com ara representants de Robadors 23, La Sal, Koitton Club i del Moviment de Defensa de Bodegues de Barri.

Entrades relacionades