sinapsis

Taller_Educadors Servei de Joventut i Lleure de Terrassa_BaumannLab

La primera acció que va proposar el BaumannLab (Laboratori de Creació Jove del Servei de Joventut i Lleure de l’Ajuntament de Terrassa) va ser aquest taller amb tot l’equip d’educadors i educadores del Servei de Joventut i Lleure Infantil de l’Ajuntament de Terrassa. El seu objectiu va ser aprofundir en les possibilitats que poden tenir els projectes artístics com a eina per a desenvolupar processos de treball amb els joves. Va ser conduït conjuntament amb Javier Rodrigo, investigador i educador d’art, i es va desenvolupar de novembre de 2010 fins a gener de 2011.

A partir de les característiques de cada districte i les seves dinàmiques específiques d’intervenció, cada equip va dissenyar diferents projectes que, tot i respondre a diferents contextos, havien de poder formar un conjunt coherent. El taller havia d’ajudar tant a potenciar dinàmiques de grup com a realitzar una aproximació crítica a la realitat a través d’un projecte artístic.

Les sessions es van desenvolupar com un procés de treball en grup, on posar en comú interessos, dificultats i especificitats de cada projecte del Servei de Joventut i Lleure en relació al seu territori. A partir d’aquests coneixements els i les educadores van proposar uns projectes, que es van acabar de definir tenint en compte dos elements:

  • Per una banda, que es plantegés el projecte com una pràctica artística, és a dir, que facilités que els joves fessin recerca sobre el seu context social i espai públic, i que el procés de treball ajudés als joves a construir i expressar el seu punt de vista sobre el seu entorn immediat.
  • Per altra banda, també es posava com a requisit que totes les propostes desenvolupades es poguessin presentar conjuntament. Tots els projectes havien de presentar un resultat final que es pogués comunicar i compartir amb persones de tota la ciutat a través d’una exposició final.

D’aquesta manera, aquells processos que eren interns i privats adquirien una dimensió pública i es constituïen en nous imaginaris sobre i des d’una ciutadania, en aquest cas, articulats des d’una perspectiva juvenil.

Entrades relacionades