sinapsis

Taller_La Calaixera sonora_Vibracions i sonoritats_Interfícies

[:ca]

Presentació-taller de “La Calaixera Sonora”, material produït pel grup de mestres “Mousiké” i L’Aula al Pati, dins del projecte “Dispositius Sonors Alliberats”, activitat emmarcada dins del cicle “Vibracions i Sonoritats” d’Interfícies, el programa de mediació de l’Arts Santa Mònica, en relació amb l’exposició “Lightforms/soundforms” dedicada a Brian Eno pel centre d’art.

Proposta que afronta el paper de la música en la societat actual i, més enllà de la “pedagogie d’éveil”, aposta per una nova “pedagogia de l’apoderament”. Aquest plantejament es vehicula a través d’un procés de de-construcció i re-construcció del dispositiu “sonall”, en el que emergeixen 4 categories que remeten a 4 tipus d’activitats (interessar, explorar, descobrir, jugar) pensades per realitzar-se a l’escola.

“La Calaixera Sonora” és un moble de fusta amb 4 calaixos, un per a cadascuna d’aquestes categories. En la seva fase inicial, de producció dels materials i desenvolupament de les activitats, la calaixera es va emprar per a la realització d’un projecte d’innovació educativa a l’Escola del Poble Nou del Delta. Un cop produït el material didàctic i definides les orientacions pedagògiques que la guien, la calaixera està disponible en préstec a les escoles del territori o com a model de treball per replicar en altres contextos.

Aquesta activitat dirigida a mestres i professors de música, i persones interessades en pedagogies musicals experimentals, va ser conduïda el 13/09/2017 per Joan Francesc Vidal Arasa, coordinador del grup de mestres Mousiké (ICE de la URV), i Alfred Porres Pla, responsable del programa L’Aula al Pati (Lo Pati – Centre d’Art Terres d l’Ebre).

Amb el cicle “Vibracions i sonoritats”, Interfícies proposa espais d’experimentació pedagògics que s’allunyen de l’educació formal i produeixen altres llocs i aparells on aprendre i generar experiències de sons, cossos i vibracions diferent. Interfícies és el projecte de mediació de l’Arts Santa Mònica que desenvolupa iniciatives sobre educació, cultura i ciutadania en relació amb els diversos continguts que es produeixen al centre.

Posteriorment, durant el mes de juliol i setembre, l’activitat familiar “Dins del Laberint” va utilitzar “La Calaixera Sonora” com un recurs de dinamització de la proposta per infants, joves i adults.[:]

Entrades relacionades