sinapsis

Text_La desobediència col·laborativa

Text inclòs en el catàleg de l’exposició “Fuga: variacions sobre una exposició” (pp. 39-43) Art Jove 2013 de Sala d’Art Jove, celebrada entre novembre i desembre de 2013 a la Fundació Antoni Tàpies. Sinapsis participa com a convidat, juntament amb el col·lectiu Enmedio i alguns artistes de l’exposició, a la taula rodona del programa bloc #4 titulat “Desobediències: accions fora de l’ordre”.

El text parla sobre el conjunt d’aquelles pràctiques heterogènies que, sota la idea de “gir col·laboratiu”, estarien obrint un espai de relació entre art i societat en forma d’interpel·lació crítica enfront a certa autarquia institucional de l ‘art.

Es tracta, segons el text, de pràctiques que tenen en comú processos de treball on es reformula la forma d’entendre les interaccions amb allò social. Pràctiques artístiques col·laboratives, pedagogies crítiques, pedagogies col·lectives, projectes educatius, polítiques culturals de proximitat, projectes amb vocació instituent i moltes altres maneres de fer.

Formats de treball similars en àmbits molt diversos (com ara l’arquitectura, la dansa, les arts escèniques, l’urbanisme, la música, la gestió cultural, la museologia o el disseny) que assagen el retorn a la societat, a allò social. Que comparteixen unes maneres de fer que podem anomenar “gir col·laboratiu: un laboratori situat als marges, en la perifèria, allunyat del focus, de la visibilitat i la legitimitat i amb poc accés a la pròpia institució artística i als seus recursos.

Entrades relacionades