sinapsis

Text_La producció d’alteritat cultural_Treball de reflexió compartida sobre qualitat democràtica dins de l’àmbit cultural

Text produït en el marc de l’informe Treball de reflexió compartida sobre qualitat democràtica dins de l’àmbit cultural. Ferran Farré, Jordi Oliveras (eds.) Generalitat de Catalunya. Direcció General de Participació Ciutadana, 2010. El procés va ser coordinat per Indicultura Mundial SL.

A més de l’anàlisi i conclusions centrals, inclou cinc textos annexes, entre els quals aquest de Sinapsis (pp. 29-33) que gira a l’entorn de la suposada capacitat de les produccions artístiques per aportar “una altra mirada”, “una aproximació original o una visió diferent” sobre la realitat que enriquiria els imaginaris col·lectius que configuren l’esfera pública.

Probablement, assenyala el text, aquesta relació simbiòtica entre l’aportació de la praxis artística (en totes les seves formes) i l’esfera pública opera com una coartada que certifica la pluralitat d’aquesta esfera i la seva condició d’espai democratitzat. Però, més enllà de les oportunitats facilitades des dels processos col·laboratius i de mediació per a la creació d’imaginaris i valor simbòlic diversos, calen polítiques culturals amb amplitud de mires que les articulin des de les mateixes institucions.

Aquesta perspectiva entronca de ple amb la intencionalitat de l’informe que acull el text: la voluntad d’ampliar el que habitualment és assumit com a territori temàtic de la participació referint-se a cultura, la demanda d’actuacions i sensibilitat menys centrades en la via normativa a les administracions públiques, i la proposta de treballar per obrir processos que afavoreixin un major apoderament de la ciutadania en relació a la cultura.

Entrades relacionades