sinapsis

Xerrada + Text_Somiem els projectes

Aquest text planteja una aproximació pràctica a la mediació en les arts, partint del projecte “microRavals” de l’Arts Santa Mònica, l’objectiu del qual és generar processos de treball col·laboratiu entre entitats, equipaments i projectes del barri del Raval de Barcelona en relació a les exposicions del cicle “Trets enmig del concert” del Centre d’Art.

Xerrada dins les XII Jornada de pedagogia de l’art i museus del MAMT (Museu d’Art Modern de Tarragona), celebrada a l’abril de 2015 i organitzades amb l’objectiu de donar a conèixer i compartir les idees en què es fonamenta una nova manera d’entendre la funció social de l’art i els museus, com també la figura de l’artista entesa com a catalitzador que s’immergeix en un barri, un casal d’avis, en un centre de secundària, etc. Això permet que molts museus entenguin la seva tasca educadora com un esforç per acollir i donar suport a aquest tipus de projectes. La jornada pretenia difondre i compartir algunes experiències que s’han fet en aquesta línia.

A partir de la xerrada es va escriure un text inclòs en la publicació Art, educació i comunitat. Projectes artístics i intervenció en contextos socials XII Jornada de Pedagogia de l’Art i Museus (pp. 79-106). 

El text planteja una aproximació pràctica a la mediació en les arts, partint del projecte “microRavals” de l’Arts Santa Mònica, pensat per generar implicacions significatives entre els treballs dels artistes, el centre d’art i les entitats, centre educatius i veïns del barri del Raval de Barcelona.

No obstant, abans d’entrar en el cas pràctic, s’hi aborden qüestions com la dicotomia entre mediació i educació, el camp d’acció i el context de la mediació, el retorn social o les lògiques pròpies de la mediació com a política cultural de proximitat… Possibilitats de relació que, des de l’espai de la mediació, han de portar cap a una coproducció artística i cultural amb la ciutadania.

Entrades relacionades