sinapsis

Xerrada_Relacions entre art i ciutadania: nous espais per a la participació_Curs introducció a l’art contemporani_Escola d’Arts del Prat

Posted on by in ,

Sessió en el marc del curs “Introducció de l’Art Contemporani” a l’Escola d’Arts del Prat de Llobregat (Barcelona). Durant la sessió es van tractar temes com els canvis en la concepció del museu i en el lloc on es produeix l’art: del taller a l’espai públic i comunitari.

A partir de mitjans del segle XX, la recepció de l’obra d’art per part del públic i les relacions de les institucions artístiques i dels artistes s’ha anat modificant. L’equació clàssica que fixava el rol del espectador en relació a la contemplació de l’obra d’art s’ha vist qüestionada des de múltiples pràctiques artístiques. En aquest nou segle les possibilitats d’interacció entre l’art i la ciutadania s’han multiplicat i han posat en qüestió conceptes com genialitat, artisticitat o “cub blanc”, alhora que altres s’incorporen al vocabulari artístic del segle XXI, com ara espai públic, cocreació, col·laboració, participació.

Objectius de la sessió:

 • Familiartizar-nos amb els conceptes claus. Quins coneixem bé i quins no?
 • Parlar de la producció artística i cultural com un ecosistema relacional complex.
 • Conèixer diferents casos.
  • Mediacions amb la ciutadania des d’equipaments artístics.
  • Plataformes de producció en context.
  • Projectes i processos de treball.

Itinerari

ACVIC

http://acvic.org/ca/

ACVic Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic per a la promoció de la creació, la investigació, la producció i la difusió de propostes vinculades a les pràctiques artístiques contemporànies. “ACVic Centre d’Arts Contemporànies es posiciona amb una línia d’acció centrada en la relació entre l’activitat educativa, el territori i la interacció social. L’art creuat amb l’educació faciliten espais de producció que s’obren a l’experimentació. S’entén la pràctica artística com una pràctica que incideix, interactua i transforma l’espai social.

ART i ESCOLA

http://artiescola.cat/

ART i ESCOLA és un programa que té com a fita promoure i posar en valor la presència de l’art a les escoles.

ART i ESCOLA està impulsat per ACVIC Centre d’Arts Contemporànies, el Centre de Recursos Pedagògics d’Osona, el Col·legi d’Arquitectes, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló, La Farinera Centre d’Arts Visuals de Vic, Fundació Privada Osona Formació i Desenvolupament, Idensitat, Pakdart i la Universitat de Vic i es desenvolupa conjuntament amb els centres d’educació infantil, primària i secundària que, cada curs, s’hi adhereixen.

És per tant una iniciativa que estableix una xarxa de col·laboracions entre diferents institucions que treballen des de l’àmbit de l’art i l’educació, conjuntament amb centres educatius.

Parteix de la premissa que l’educació és part de la producció cultural i que l’art, entès des de la seva multiplicitat de formes contemporànies, pot proporcionar diverses eines útils per revitalitzar accions educatives.

CA TARRAGONA

http://ca.tarragona.cat/

El CA Tarragona Centre d’Art és un equipament cultural públic per a la promoció de la recerca, la producció, la difusió, la formació i la documentació de la producció cultural i artística contemporània al Camp de Tarragona. És el resultat de la cooperació entre l’Ajuntament de Tarragona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

L’especificitat del CA Tarragona és la mediació, entesa com una formade treball dialògic entre les polítiques culturals, les pràctiques artístiquei el teixit social del territori. L’objectiu és la construcció col·lectiva de significació i retorn social a partir de fomentar la interacció dels artistes  en contextos no artístics.

 • HABEAS CORPUS/ LECTURES AMPLIFICADES/ D’HISTÓRIES / APROXIMACIONS

http://ca.tarragona.cat/projecte/ca/maja-bajevicltbrgtbleda-y-rosaltbrgtkajsa-dahlberg–raquel-frieraltbrgtteresa-margolles–rabih-mroueltbrgturiel-orlow

 • WEET FET / EN RELACIÓ

http://enrelacio.wordpress.com/

 • POLIEDRICA

www.poliedrica.cat

UNZIP

http://www.unzip.elprat.cat/presentacio3_1/_5G1ICS7tAW4KZTBrrv5BNzcxoevHBqwWhJinp45tlQ3RYM974aiSRA

UNZIP és el dispositiu de suport i mediació de les arts visuals al Prat de Llobregat.

Aquest és un dispositiu municipal que articula diferents agents culturals de la ciutat (públics, privats i tercer sector) que desenvolupen el programa d’arts visuals del Prat, amb l’objectiu de promoure la pràctica artística des de totes les seves vessants: la creació, la formació, la difusió, l’educació, els públics, etc.

 • ACTIVITATS

http://www.unzip.elprat.cat/presentacio3_1/_5G1ICS7tAW4KZTBrrv5BNzcxoevHBqwWauKuQmR1I2C7ozToWCrQOA

IDENSITAT

ART PÚBLIC CALAF 1999-2000

http://www.lumpsofsugart.cat/torremuntadas/catalegs/c_observatoriprat_tmuntadas.pdf

o   Radiodimensió. http://radiomensio.wordpress.com/memories/

http://ressonanciamanresa.wordpress.com/

CONEXIONES IMPROBABLES

http://conexionesimprobables.es

Conexiones improbables introduce las artes y la cultura en procesos estratégicos y de innovación. Se basa en los paradigmas de la innovación abierta, de la co-creación y en los principios de la intersección entre ámbitos, disciplinas y personas diversas.

 • Ikastola+Mikel Morlas

https://vimeo.com/39201202

EN RESIDÈNCIA

http://www.enresidencia.org/

Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts proposa als creadors residents que concebin projectes inèdits i específicament pensats per ser desenvolupats juntament amb un grup d’alumnes d’ESO. Els creadors intervenen als instituts com a autors, desenvolupant una obra pròpia; i la transmissió es dóna fonamentalment a través de la participació, el diàleg i el contacte directe amb l’obra i amb el seu creador. La reflexió i l’anàlisi també són parts molt importants del procés d’aprenentatge. Amb la finalitat de concretar-los i compartir-los s’han creat els blocs.

https//blocs.xtec.cat/enresidencia0910infantaisabeldiari/

 • Guia de cocreació / Lluis Sabadell Artiga

www.cocreable.org

TRANSDUCTORES / Centro José Guerrero

http://transductores.net

TRANSDUCTORES es un proyecto cultural que pretende investigar y activar iniciativas en las que se articulen de manera flexible las prácticas artísticas, la intervención política y la educación, a partir de la acción de colectivos interdisciplinares.

 • PDF 1 i 2

TRANS_ART_LABORATORI

http://www.trans-artlaboratori.org/

Trans_Art_Laboratori és una plataforma per donar suport, difondre i promoure  (els artistes i) les pràctiques artístiques col·laboratives. Investiga i experimenta formes d’interacció entre pràctica artística i societat que difuminin la separació entre productors culturals i consumidors de cultura.

 • PDF_ ART EN CONTEXT SANITARI
 • PROTOTIP_ Josep Maria Martí

REDES INSTITUYENTES

http://www.redesinstituyentes.org

Esta web es una plataforma de trabajo investigativo y de mediación cultural sobre los proceso de trabajo de pedagogías colectivas, redes emergentes y prácticas que trabajan sobre la nueva institucionalidad. La plataforma pretende ser un recurso y repositorio  que genere un espacio flexible que trabaja sobre los preceptos de políticas culturales de proximidad , educación popular, mediación crítica,  estrategias de investigación-acción participativa y espacios de aprendizajes colectivos.

 • Cartografiem-nos.

https://vimeo.com/57372647

Entrades relacionades