A partir de mitjans del segle XX, la recepció de l’obra d’art per part del públic i les relacions de les institucions artístiques i dels artistes s’ha anat modificant. L’equació clàssica que fixava el rol del espectador en relació a la contemplació de l’obra d’art s’ha vist qüestionada des de múltiples pràctiques artístiques. En aquest nou segle les possibilitats d’interacció entre l’art i la ciutadania s’han multiplicat i han posat en qüestió conceptes com genialitat, artisticitat o “cub blanc”, alhora que altres s’incorporen al vocabulari artístic del segle XXI, com ara espai públic, cocreació, col·laboració, participació.
Objectius de la sessió:
Itinerari
ACVIC
ACVic Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic per a la promoció de la creació, la investigació, la producció i la difusió de propostes vinculades a les pràctiques artístiques contemporànies. “ACVic Centre d’Arts Contemporànies es posiciona amb una línia d’acció centrada en la relació entre l’activitat educativa, el territori i la interacció social. L’art creuat amb l’educació faciliten espais de producció que s’obren a l’experimentació. S’entén la pràctica artística com una pràctica que incideix, interactua i transforma l’espai social.
ART i ESCOLA
ART i ESCOLA és un programa que té com a fita promoure i posar en valor la presència de l’art a les escoles.
ART i ESCOLA està impulsat per ACVIC Centre d’Arts Contemporànies, el Centre de Recursos Pedagògics d’Osona, el Col·legi d’Arquitectes, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló, La Farinera Centre d’Arts Visuals de Vic, Fundació Privada Osona Formació i Desenvolupament, Idensitat, Pakdart i la Universitat de Vic i es desenvolupa conjuntament amb els centres d’educació infantil, primària i secundària que, cada curs, s’hi adhereixen.
És per tant una iniciativa que estableix una xarxa de col·laboracions entre diferents institucions que treballen des de l’àmbit de l’art i l’educació, conjuntament amb centres educatius.
Parteix de la premissa que l’educació és part de la producció cultural i que l’art, entès des de la seva multiplicitat de formes contemporànies, pot proporcionar diverses eines útils per revitalitzar accions educatives.
CA TARRAGONA
El CA Tarragona Centre d’Art és un equipament cultural públic per a la promoció de la recerca, la producció, la difusió, la formació i la documentació de la producció cultural i artística contemporània al Camp de Tarragona. És el resultat de la cooperació entre l’Ajuntament de Tarragona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
L’especificitat del CA Tarragona és la mediació, entesa com una formade treball dialògic entre les polítiques culturals, les pràctiques artístiquei el teixit social del territori. L’objectiu és la construcció col·lectiva de significació i retorn social a partir de fomentar la interacció dels artistes en contextos no artístics.
http://enrelacio.wordpress.com/
UNZIP
http://www.unzip.elprat.cat/presentacio3_1/_5G1ICS7tAW4KZTBrrv5BNzcxoevHBqwWhJinp45tlQ3RYM974aiSRA
UNZIP és el dispositiu de suport i mediació de les arts visuals al Prat de Llobregat.
Aquest és un dispositiu municipal que articula diferents agents culturals de la ciutat (públics, privats i tercer sector) que desenvolupen el programa d’arts visuals del Prat, amb l’objectiu de promoure la pràctica artística des de totes les seves vessants: la creació, la formació, la difusió, l’educació, els públics, etc.
http://www.unzip.elprat.cat/presentacio3_1/_5G1ICS7tAW4KZTBrrv5BNzcxoevHBqwWauKuQmR1I2C7ozToWCrQOA
IDENSITAT
ART PÚBLIC CALAF 1999-2000
http://www.lumpsofsugart.cat/torremuntadas/catalegs/c_observatoriprat_tmuntadas.pdf
o Radiodimensió. http://radiomensio.wordpress.com/memories/
http://ressonanciamanresa.wordpress.com/
CONEXIONES IMPROBABLES
http://conexionesimprobables.es
Conexiones improbables introduce las artes y la cultura en procesos estratégicos y de innovación. Se basa en los paradigmas de la innovación abierta, de la co-creación y en los principios de la intersección entre ámbitos, disciplinas y personas diversas.
EN RESIDÈNCIA
Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts proposa als creadors residents que concebin projectes inèdits i específicament pensats per ser desenvolupats juntament amb un grup d’alumnes d’ESO. Els creadors intervenen als instituts com a autors, desenvolupant una obra pròpia; i la transmissió es dóna fonamentalment a través de la participació, el diàleg i el contacte directe amb l’obra i amb el seu creador. La reflexió i l’anàlisi també són parts molt importants del procés d’aprenentatge. Amb la finalitat de concretar-los i compartir-los s’han creat els blocs.
https//blocs.xtec.cat/enresidencia0910infantaisabeldiari/
TRANSDUCTORES / Centro José Guerrero
TRANSDUCTORES es un proyecto cultural que pretende investigar y activar iniciativas en las que se articulen de manera flexible las prácticas artísticas, la intervención política y la educación, a partir de la acción de colectivos interdisciplinares.
TRANS_ART_LABORATORI
http://www.trans-artlaboratori.org/
Trans_Art_Laboratori és una plataforma per donar suport, difondre i promoure (els artistes i) les pràctiques artístiques col·laboratives. Investiga i experimenta formes d’interacció entre pràctica artística i societat que difuminin la separació entre productors culturals i consumidors de cultura.
REDES INSTITUYENTES
http://www.redesinstituyentes.org
Esta web es una plataforma de trabajo investigativo y de mediación cultural sobre los proceso de trabajo de pedagogías colectivas, redes emergentes y prácticas que trabajan sobre la nueva institucionalidad. La plataforma pretende ser un recurso y repositorio que genere un espacio flexible que trabaja sobre los preceptos de políticas culturales de proximidad , educación popular, mediación crítica, estrategias de investigación-acción participativa y espacios de aprendizajes colectivos.